Science & Technology

Campy Subsurface Motility Test – affordable dual kit system for identifying and culturing Campylobacter

Walailak Innovation 21, November 2019

 

Campy Subsurface Motility Test – affordable dual kit system for identifying and culturing Campylobacter 

 

Thermotolerant Campylobacter spp, those species that grow at 42 °C, C. jejuni and C. coli, are most frequently isolated from diarrhoeal patients. Poultry has been recognized as the primary reservoir of Campylobacter, and plays an important role in the transmission of Campylobacter enteritis to humans.

แคมไพโลแบคเตอร์เป็นเชื้อแบคทีเรียเจริญในดีที่อุณหภูมิ 42 องศาเซลเซียส ในสภาวะความเข้มก๊าซออกซิเจนต่ำ แคมไพโลแบคเตอร์ เจจูไน และ แคมไพโลแบคเตอร์ โคไล แยกได้บ่อยจากจากผู้ป่วยโรคอุจาระร่วง เนื่องจากเป็นเชื้อประจำถิ่นในลำไส้สัตว์ปีก เช่น ไก่ เป็ด ดังนั้นการบริโภคเนื้อไก่และผลิตภัณฑ์จากไก่ เช่น ไข่ ตลอดจนผักสด หรือน้ำดิบจากแหล่งที่ปนเปื้อนเชื้อ ก่อโรคลำไส้อักเสบในมนุษย์

Culture is a highly specific method for identifying Campylobacter infections, and allows the characterization of antimicrobial sensitivities. However, the conventional cultural methods are complex and require a special atmosphere-generating system. These methods takes up to 5 days in total to obtain a result.

การตรวจหาเชื้อแคมไพโลแบคเตอร์วิธีเพาะเลี้ยงและแยกเชื้อจำเป็นสำหรับการเลือกใช้ยาปฏิชีวนะ แต่มีขั้นตอนการทดสอบซับซ้อน ใช้อุปกรณ์ราคาแพงจากต่างประเทศ โดยเฉพาะการสร้างบรรยากาศพิเศษเพื่อเอื้อต่อการเจริญของเชื้อ ส่งผลให้การวินิจฉัยใช้ระยะเวลานาน

The aim of the present investigation was to develop a dual system, Campylobacter subsurface motility test, for culturing and simultaneously identifying Campylobacter under aerobic conditions at 42°C (Fig 1).

ผู้ประดิษฐ์มีจุดมุ่งหมายพัฒนาชุดทดสอบตรวจหาเชื้อแคมไพโลแบคเตอร์ ชนิดสองการทดสอบในครั้งเดียว กล่าวคือทั้งเพื่อเพาะเลี้ยงแยกเชื้อตลอดจนบ่งชี้ชนิดของเชื้อแคมไพโลแบคเตอร์ได้ในวุ้นอาหารได้พร้อมกัน ภายใต้บรรยากาศปรกติ ที่อุณหภูมิ 42 องศาเซลเซียส ชุดทดสอบต้นแบบ “Campylobacter subsurface motility” ดังแสดงในรูปที่ 1

Positive results were determined by subsurface zone of motility for a matrix fluid with high viscosity. The medium turns from green to light blue in response to Campylobacter metabolic reduction after 24 hours (Fig 2).

เมื่อบ่มชุดทดสอบเป็นเวลา 24 ชั่วโมง เชื้อแคมไพโลแบคเตอร์เท่านั้นเคลื่อนที่ภายใต้เนื้อวุ้นอาหารความหนืดสูง ส่งผลให้เกิดโซนของการเคลื่นที่ภายใต้ผิวหน้าวุ้นอาหารสีน้ำเงินได้ ดังแสดงในรูปที่ 2

Fig 1 Campylobacter subsurface motility test
 
รูปที่ 1 ชุดทดสอบต้นแบบ
 
 
Fig 2 Campylobacter subsurface motility test
 
รูปที่ 2 ชุดทดสอบให้ผลบวกสีน้ำเงิน
 

 

Inventor:

Patent:

  • Patent number 14809
 
Awards:
  • Silver medal Award 12th Taipei International invention Show & Technomart (INST 2016)
 

Facebook: wufrontovation

Related Link:

 


TOP